http://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/03/ulkoa-1024x383.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/03/DSC_0221.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/03/DSC_0218.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/03/DSC_0205.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/03/sohvat-1024x438.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/03/DSC_0185.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/03/DSC_0240.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/03/DSC_0237.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/03/yl%C3%A4.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/03/DSC_0219.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/03/DSC_0232.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/03/DSC_1060.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/03/DSC_0210.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/03/DSC_0236.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/03/kartta.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/03/ulkoa1.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/03/DSC_02211.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/03/DSC_02212.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/03/DSC_02181.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/03/DSC_02182.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/03/DSC_02101.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/03/sohvat1.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/03/DSC_01851.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/03/DSC_02401.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/03/DSC_02371.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/03/ylä.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/03/DSC_02321.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/03/DSC_10601.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/03/DSC_02361.jpg
KULTTUURI March, 27th 2012 by

Cafe Mascot – räkälästä trendibaariksi

Download PDF

Julkaistu alunperin 25.2.2011. Cafe Mascotin ulkoasu hämää ankeudellaan. Seinänaapuri on Helsingin teollisuustoimihenkilöt ry ja ravintolatilat ovat 70-lukulaisen elementtitalon kylpyhuoneen seinää muistuttavassa kivijalassa. Jos sisälle uskaltautuu, paljastaa harmaa kuori altansa todellisen helmen. Ja moni uskaltaa. Mascot on joidenkin mukaan jopa kulttibaari. Ovella työskentelevän järjestyksenvalvoja Erno Saukkosen mukaan vieraita tulee ulkomaiden suurlähetystöistä asti nauttimaan mukavasta tunnelmasta ja musiikista. 
– Tämä on kansan olohuone, ovimikko pohtii. 

Kalliolaisbaari aloitti toimintansa vuonna 1997 paikalla sijainneen Alkon tiloissa. Vuosien aikana ilme on ehtinyt muuttua.
– Mascot aloitti biljardi- ja pokeripaikkana. Alhaalla oli kuusi biljardipöytää, yläkerrassa viisi. Täällä järjestettiin biljardi- ja snookerkilpailuja. Tyyli oli lähinnä rock, ensimmäisestä päivästä mukana ollut baarimikko Johnny muistelee.

Yläkerran kolmeen biljardipöytään on usein pitkät jonot.

Remontti uusi myös genren

 

Neljä vuotta sitten Mascot remontoitiin.
– Tyyli muuttui täysin. Rock-porukka katosi, mutta uusi asiakaskunta on löytänyt tänne, hän kuvailee baarin muodonmuutosta.

Kaikki kanta-asiakkaat eivät ole hylänneet baaria tyylivaihdoksen takia. Tupakkapaikalla taukoa pitäville Mascot-karpaaseille Villelle ja Samille baari on kuin harrastus.
– Melkein joka päivä tulee käytyä, Ville arvioi imaisten savukettaan.
– Viisi kertaa viikossa, Sami täsmentää.
Miehet asuvat lähistöllä ja ovat käyneet Mascotissa jo 90-luvun puolella. Remontin jälkeisestä ajasta kaksikolla ei juuri ole pahaa sanottavaa. Asiakaskunta tosin ottaa välillä hermoille.
– Itse kun vanhentuu, niin muut nuorenee. On siellä yläkerrassa välillä rasittavia pipopäitä kännissä möykkäämässä, Ville harmittelee.
Illat kuluvat oluen, biljardin ja jutustelun merkeissä. Syiksi miksi kaikista Kallion kapakoista juuri Cafe Mascot vetää puoleensa he listaavat henkilökunnan, biljardin, pokerin ja kaverit.
– Parannusehdotuksena toivoisin, että aukioloaikaa voisi venyttää kahdesta neljään – ehkä viiteen tai kuuteen, Ville nauraa ja yskäisee tupakansavua.

Ville lupasi pomolleen ettei juo ja polta enää, mutta alistuu silti raskauttavan valokuvan kohteeksi.

Nykyään Cafe Mascotista löytyy jokaiselle jotakin.

– Mascot on bilispaikka, pokeripaikka, kahvipaikka, baari, klubi joskus. Se riippuu niin paljon illasta, kaksi vuotta onoff-työsuhteessa ollut baarimikko Marina latelee. Hänen mukaan suunta on kuitenkin ollut aavistuksen klubiin päin. Mascotissa on tasaisin väliajoin teemailtoja. Reggaestompissa kiihkeä jamaikalaisuus valtaa alakerran. Tiistaiklubissa sen sijaan kuullaan akustisia ääniä rauhallisemmissa tunnelmissa. On livemusiikkia ja tiskijukan valitsemia levyjä. Eikä tarjonta rajoitu ainoastaan musiikkiin. Mascot isännöi myös kuukausittaista Future Shorts -lyhytelokuvatapahtumaa ja Helsinki Poetry Jam -lyriikkajammailua.

Kiireisinä aikoina juomaa voi joutua odottamaan.

 

– Tyypillinen asiakas on kaupunkilaisihminen

 

Marinan mukaan Mascot on silti edelleen monille olohuone, johon tulla viihtymään. Samaa mieltä on järjestyksenvalvoja Saukkonen.
- Tyypillinen asiakas on kaupunkilaisihminen. Hän tulee viettämään iltaa hyvässä seurassa eikä niinkään päihtymishakuisesti. Ikähaitari on kahdeksantoistavuotiaasta kuusikymppiseen. Pääosin nuorempaa porukkaa.

Saukkosen kuvailu täsmää. Alakerran biljardipöydät ovat väistyneet sohvarykelmien tieltä. Trendikkään näköiset nuorisoryhmät keskustelevat siellä täällä. Kaikki näyttävät viihtyvän.
Janne ja Roosa kavereineen tulivat tänä iltana kuuntelemaan myöhemmin illasta esiintyvää bändiä. Mascot on kuitenkin tuttu ajanviettopaikka entuudestaan.

 

Alakerran sohvat ovat usein täysiä.

- Tämä on aika kodikas baari. Musiikki ei ole liian kovalla ja jutteleminen onnistuu. Toisin kuin monissa keskustan paikoissa. Iso bonus tulee keikoista, joissa on suht halpaa tai jopa ilmaista käydä, Janne arvioi Mascottia.

Hän ja Roosa ovat parikymppisiä, mutta pisteitä tulee samoista syistä kuin vanhempien kanta-asiakkaiden, Villen ja Samin mielestä.
- Mascot on helpossa paikassa, täällä on aina viihtyisää, kaverit ovat täällä. Täällä on vaan hyvät vibat, Roosa hehkuttaa.

Kumpikaan kuvan henkilöistä ei ole Roosa.

Yksityisyyttä keskellä klubia

 

Baari jakautuu kahteen osaan: ylä- ja alakertaan. Alakerran esiintymislava on tapahtumien keskipiste. Kummastakin kerroksesta löytyy baaritiski, mutta yläkerrassa se on auki ainoastaan hyvin kiireisinä aikoina. Yläkerrasta löytyy ne jäljellä olevat biljardi- ja pokeripöydät, joista ravintolatoiminta sai alkunsa. Tunnelma on ylhäällä rauhallisempi. Täällä musiikki ei välttämättä soi lainkaan, ja jos soi niin ainakin selkeästi pienemmällä volyymillä. Pöytien koot vaihtelevat. Tilaa löytyy isoille ryhmille kuten alhaaltakin, mutta privaatimmat keskustelut lienevät helpompia yläkerran loosseissa.

Portaat yläkertaan ovat heti sisäänkäynnin jälkeen.

Seurapelejä on joka lähtöön. Jos noppa on hävinnyt, pyydä uusi tiskiltä.

 

Yläkertaa.

Hanna-Maria ja Amanda supattavat intensiivisesti kahdestaan yhdessä tällaisessa pöydässä, mutta suostuvat silti haastatteluun. Tytöille Mascot on uusi tuttavuus. He ovat käymässä vasta toista kertaa. Kaksikon illanviettopaikka päätetään yleensä sen hetkisen fiiliksen mukaan. Tällä kertaa he tulivat ainoastaan istumaan iltaa kavereiden suosittelemaan paikkaan.

Kuvattavana oleminen ujostutti Hanna-Mariaa ja Amandaa.

Alusta uusille artisteille

 

Mascotissa kuulee usein live-musiikkia. Ohjelmavastaava, tuottaja Kimmo Luoma valistaa pääpainon olevan UG-bändeissä, suomirapissa ja reggaessa. Mascotin lavan ovat ottaneet haltuunsa suuri osa tunnetuista suomirap-artisteista. Maaliskuussa Ruudolf, Jodarok, Särre ja Aksim räjäyttävät talon huokeaan viiden euron hintaan. Baarimikko Johnnyn mieleen on jäänyt erityisesti Stig Doggin esiintyminen, jolloin tunnelma oli kolmentoista vuoden kokemuksellakin katossa.
– Jotkut täällä keikkaa heittäneet esiintyvät nyt festareilla, Luoma tokaisee.
Esimerkiksi Jenni Vartiainen piti ensimmäisen julkisen esiintymisensä Cafe Mascotissa.
Luoman mukaan uudet yhtyeet ovat tervetulleita.
– Kannattaa tulla ihan paikan päälle juttelemaan. Kuunneltavissa oleva demokappale on avuksi. Hyvällä asenteella vaan esille.

 

Tänä iltana tilanteen ottaa haltuun reggae-rap-painoitteinen Kuningasidea. Yleisö asettuu mahdollisimman eteen ja suomalaisesta jääviydestä huolimatta tanssii tarttuvan biitin tahtiin. Edessäni haltioissaan hytkyvä hippi sivaltaa jatkuvasti kamerani linssiin metrisillä rastoillaan. Tunnin keikka päättyy encoren jälkeen keskiyön aikaan raikuviin suosionosoituksiin. Tyytyväisen näköiset katsojat palaavat muhkeille sohville viettämään iltaa. Taustalla DJ pyöräyttää käyntiin ysärirappia: Public Enemya ja N.W.A.:ta. Puheensorina jatkuu.

Kuningasidea aloittaa keikkansa.

 

– Ei vituta lähteä töihin

 

Yhytän bändin toisen solistin Polen ja rumpali Artun ja tiedustelen miten keikka meni ja millainen Mascot tilana on keikkojen järjestämiseen.
– Mascot on tunnelmaltaan ihan loistava, mutta ei tämä saundeiltaan ole mikään paras keikkapaikka. Hauskaa silti oli, muusikot toteavat.
Mascotissa Kuningasidea, eli jäsenien mukaan ”The best kept secret in finnish riddim music”, on esiintynyt aiemminkin. Sinne yhtyeen jäsenet suuntaavat usein muutenkin.
– Legendaarinen – hyviä hetkiä on tullut vietettyä täällä, Pole hymyilee.

Järjestyksenvalvojan mukaan Mascot on yksi rauhallisimmista baareista, joissa hän on työskennellyt.

Narikassa järjestyksenvalvoja Erno Saukkonen noutaa takkeja kotiin tai jatkoille lähtijöille. Hän näkee Mascotin erityisyyden sen omalaatuisuudessa.
– Tämä on yksityisomistuksessa, eikä mikään Onnelan tapainen brändi tai muu kankea ketju. Olen ollut järjestyksenvalvojana kaksitoista vuotta ravintoloissa laidasta laitaan. Tämä on oikeastaan ensimmäinen paikka johon ei vituta lähteä töihin.

Mitä maksaa, miten pääsee?

 

Suosituin myyntiartikkeli Mascotissa Marinan mukaan on kolmosolut hanasta. Myös jotkin tuontioluet, kuten valtavasta lasista tarjoiltava Hoegarden, ovat suosittuja. Varsinaista drinkkilistaa Mascotista ei löydy, mutta Marina vakuuttaa että toivomuksesta erikoisjuomat kuitenkin tehdään. Mieleen on jäänyt asiakas, joka pyysi jotain valmistettavan kokonaisesta, ehjästä kookospähkinästä.
Marinan mielestä hintataso Mascotissa on kohtuullinen. Baarissa ei ole keskustan baarien korkeata hintatasoa, mutta saatavilla ei ole myöskään tiukimpien kalliolaisräkälöiden parin euron tuoppeja. Pieni kolmosolut maksaa 3,30. Isolla tuopilla on hintaa 4,20.

Cafe Mascot sijaitsee Neljännellä linjalla Hämeentien varrella. Hakaniemen metroasemilta Mascotiin on noin kolmensadan metrin kävelymatka. Hämeentietä kulkevilla busseilla pääsee aivan Mascotin kulmalle.

Google löytää perille aina.

 

 

0saves
Jos diggasit tästä kirjoituksesta niin jaa eteenpäin!

Lisää luettavaa

1 Kommentti

Jaa artikkeli

  • FirstMelvina

    I have noticed you don't monetize your website, don't waste
    your traffic, you can earn extra bucks every month because you've got high quality content.
    If you want to know how to make extra bucks, search for: Boorfe's tips best adsense alternative

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>