http://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/04/DSC_00771.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/04/DSC_0071.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/04/uutinen1.pnghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/04/uutinen2.png
ILMIÖT April, 1st 2012 by

Katupartio tutki Helsingin turvallisuutta

Download PDF

Julkaistu alunperin 29.7.2011. Katupartion perustamisen taustalla oli halu tutkia helsinkiläisten turvallisuudentuntoja. Oleellisinta ei ole kysymys miten suhtaudutaan vaan miksi suhtaudutaan kuten suhtaudutaan.

Yksi noin tusinasta julisteita.

Katupartiojuliste sai alkunsa kaveriporukan jutustelussa liittyen Käpylän asuntomurtoihin. Innostuin ystäväni tokaisusta: ”Tänne pitäis perustaa joku suojeluskunta”. Värväysjulisteen provosoivuus ja rivienvälisen kantaaottavuuden mahdollisuudet kutkuttivat. Kirjoitin seuraavana aamuna kieli poskessa laaditun uhmakkaan ilmoituksen revittävine yhteystietolappuineen. Syötti oli valmis öisen teippausoperaation jälkeen.

Kaksi päivää myöhemmin Katupartion sähköpostiin saapui ensimmäinen yhteydenotto. Radio Helsingin toimittaja pyysi haastattelua seuraavan tiistain Aamu Helsingissä -ohjelmaan. Hykertelin itsekseni ajatukselle haastattelusta, jossa olisin provosoinut lisää puheilla sotilaallisista toimintastrategioista, maastoasuisista tähystäjistä ja radiopuhelinkommunikoinnista.
Valitettavasti haastattelu kariutui ja sitä siirrettiin eteenpäin.

Päivää myöhemmin Helsingin Sanomien toimittaja jätti soittopyynnön Katupartioon liittyvästä haastattelusta. Ennen kuin ehdin vastata pyyntöön juttu kirjoitettiinkin kaikessa hiljaisuudessa loppuun.

Katupartion tukijoukon jäsen valmistelee julistetta teippauskuntoon.

Luin sanomalehteä tiistaiaamuna. Läikytin kahvia paperille nähdessäni aiemmin teippaamani julisteen lähes 400 000 levikkisen Helsingin Sanomien Kotimaa-sivulla.
Ymmärsin että syöttiin todella oltiin napattu. Artikkelissa käpyläläiset, poliisi ja Espoon perusturvajohtaja keskustelivat katupartioiden tarpeellisuudesta. Näkemykset olivat risteäviä. Toiminta nähtiin liioiteltuna Amerikan meininkinä, ja toisaalta tulevaisuuden mahdollisuutena Käpylän ulkopuolellakin.

Katupartiotempauksen perimmäinen tarkoitus ei ollut järjestää minun tai ystävieni johdolla ”astaloihin varustautuneita” kodinturvajoukkoja Käpylän kaduille. Olin kiinnostunut tutkimaan helsinkiläisten ja median reaktioita ideaan kansalaispohjaisesta lainvalvonnasta. Näkisivätkö helsinkiläiset sen toimivana ratkaisuna? Provosoituisivatko he pitäen toimintaa täysin kahelina? Minkälaisen vastaanoton julisteen kirjoitusasusta välittynyt militarismi saisi ja mitä siihen suhtautuminen merkitsisi? Miten media nappaisi kiinni tekaistuun kansalaisryhmään? Toimisiko se keskustelufoorumina kansalaisten ja päättäjien välillä?

Oslon ja Utøyan saaren hirmuteot ehkä vaikuttivat Katupartion pääsemiseen julkisuuteen ja siitä virinneeseen keskusteluun. Olen pahoillani jos loukkasin veritöiden ja Katupartion välillä yhteyden nähneiden tunteita. Julisteiden teippaaminen tapahtui ennen Norjan iskuja.

Lehdestä keskustelu siirtyi internetin keskustelupalstoille ja lehtien kommenttiosastoille.

http://omakaupunki.hs.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/vapaaehtoiset_puuhaavat_katupartiota_turvaamaan_kapylan/

 

Monet ihmiset suhtautuivat positiivisesti Katupartioon. Joillekin ihmisille se oli suorastaan pelastus.

Omakaupunki.hs.fi -palstalla nimimerkki Veronmaksajatar Xy kommentoi komisario Jarmo Ojalaa:
”’En tiedä, kuuluuko tällainen toiminta vielä suomalaiseen yhteiskuntaan’, …kun viranomaisilta ei saa tarpeeksi tukea/apua on otettava lusikka kauniiseen käteen.”

Nimimerkki Lopen kyllästynyt täti jatkoi:
”Oma apu paras apu. Poliisi ei valitettavasti ehdi puuttumaan häiriökäyttäytymiseen jota varsinkin kesäiltaisiin ja öisin esiintyy ihan uskomattoman paljon merellisissä kaupunginosissa. Tehdään tarpeet talojen seiniin, puistoihin, ja uimarannalle. Sitten rikotaan pullot ja bussipysäkit ja spreijataan talojen seinät ja sähkökaapit. Milloinkaan en ole alueella poliisia illalla nähnyt tilannetta rauhoittamassa. Päivisin toki pörrätään kun on kiva käydä kaffella ja jätskillä. Alueen asukkaat olisivat yhdessä palkanneet vartiointiliikeen rauhoittamaan tilannetta edes läsnäolollaan, mutta poliisi ja kaupunki esti tämä vedoten siihen, että poliisi hoitaa ja kuuluu heille. No ei vaan hoida! aivan turha soitella hätäkeskukseen. Apua ei saa.”

”Poliiseita vain vähennetään kokoajan – onko meidän kansalaisten nyt alettava tehdä heidän työnsä kouluttamattomina ja palkattomina?”
Turvattomuus vain lisääntyy

”Vuosisatainen idylli? Nämä ihmiset ilmeisesti asuvat jonkin toisen ulottuvuuden Käpylässä kuin missä itse olen asunut kohta 15 vuotta. Olisi asuntomurtotarinaa oman talon ja naapureiden osalta kerrottavana eikä valitettavasti aivan väkivallattomia tapauksia kaikilta osin. Automurrot yms. pihalla olevan omaisuuden varkaudet tai varkauden yritykset eivät nekään tässä idyllissä aivan tavattomia ole. Muistanpa myös kadulla tuleen sytytetyn auton muutaman vuoden takaa.”
- Tervetuloa katupartio

”Poliisin reaktioaika hesassa on hälytyksiin vartista yli tuntiin, jos tulevat paikalle ollenkaan. Katupartiot ihan hyvä idea, ne voivat puuttua rikoksiin heti ja ottaa rikollisen kiinni kun odotellaan että sammal kasvaa ja poliisi vaivautuu hakemaan.
Ja toisaalta jaksa edes huolestua ylilyönneistä, tuskin hirveästi haittaa olisi edes huhuista, että rötöstelystä on mahdollista joutua ylilyövän katupartion kynsiin, eihän oikeasti tarvitsisi ylilyöntejä edes tehdä, vain pitää huhu yllä niiden mahdollisuudesta.”
- Afk

”Mielestäni aivan loistava idea, nyt olisi hyvä totuttaa tämä sama myös Vantaalla.”
- Käpylästä pois muuttanut

Osaa keskustelijoista katupartiotoiminta epäilytti tai sitä ei nähty tarpeellisena. Nimimerkki Järjestyksen ylläpito talkoovoimin? rajasi turvallisuudesta huolehtimisen viranomaisille:

”Poliisin tehtäviä ei pidä ottaa talkooväen tehtäväksi!Jos talkooväki alkaisi huolehtia kaupungin järjestyksen ylläpidosta, poliisin määrärahat ja poliisien määrä pienenisi entistestään.
Mistä luulette löytävänne talkooväkeä kun kukkahattutätien tossun alla olevat yli-innokkat talkoolaiset kyllästyy aikanaan järjestyksen ylläpitoon.” 

Nimimerkki Tapaninvainio vähätteli rikosten määrää Käpylässä:
”Voi Voi!! Auto varastettu ja 2 asuntomurtoa. Armeija paikalle ja HETI…..” 

Nimimerkki Tiedoksi vaan vastasi:
”Kuka puhui yhdestä autovarkaudesta ja kahdesta asuntomurrosta?? Todellisuus on täysin toisenlainen!”

http://omakaupunki.hs.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/kapylan_katupartio_osoittautui_pelkaksi_performanssiksi/

Mitä nämä keskustelusta poimitut kommentit kertovat Helsingistä? Useat kommentoijat valittivat poliisin hitaasta toiminnasta. Soiton ja poliisin saapumisen välisenä aikana tilanne on usein jo ohi, eikä tekijää saada kiinni. Onko poliisilla resurssipulaa? Pystyykö se kunnollisesti tehtäväänsä?

Helsingin Sanomien äänestyksessä kysyttiin tarvitaanko kansalaisten katupartioita. Perjantaiaamuna lähes 7000:sta vastaajasta 29% prosenttia vastaa kyllä. Onko hyvinvointiyhteiskunnassa kaikki kunnossa jos muutamankin tuhannen suomalaisen otannasta lähes kolmasosa kannattaa talkoovoimaista turvallisuudenvalvontaa? Kokevatko helsinkiläiset olonsa turvattomaksi?

”Suomi on kyllä menossa tosi huonoon suuntaan jos kansalaiset tälläisiä perustelevat. Miksi yhteiskunta ja poliisi ei hoida tehtäviään?”
- Ikävä on lintukotoa

 

Jos diggasit tästä kirjoituksesta niin jaa eteenpäin!

Lisää luettavaa

1 Kommentti

Jaa artikkeli

  • Nimetön

    Ehdottomasti poliisi ei todellakaan pysty vastaamaan Matujen tuomaan rikollisuuden voimakkaaseen kasvuun!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>