IHMISETMUSIIKKI May, 16th 2012 by

Itkunsekaista hypeä

Download PDF

Jipun promokuva
Viimeisimmän albuminsa julkaisun lisäksi laulaja-lauluntekijä Jippu on ehtinyt jo olla esillä mediassa lähes kaikkia muitakin elämänsä käänteitä puiden. 17.4. televisiossa nähty kohuvierailu Tuomas Enbusken talk show’ssa ja sitä seurannut Vappugospel-esiintymisen peruuntuminen aloittivat suuren yleisön edessä käytävän purkautumisprosessin, jossa Jipulla on ollut uutta ulostuotavaa elämästään lähes päivittäin.

Nyt, kun tapahtuneesta on kulunut lähes kuukausi, on aika analysoida tapahtuneen vaikutusta artistin näkyvyyteen ja jopa verrata ilmiötä toiseen viljalti palstatilaa saaneeseen huipputason suomalaisartistiin – Jenni Vartiaiseen.

Sinänsä tapahtumaketjun aiheuttanut kohu – haastattelun kommentit – eivät sen syvempää luotausta vaadi. Se, että joku sanoo jotain odotuksenvastaista ja toimii toisin kuin rooliksi on oletettu, on kaikin puolin perinteisen kohun paikka. Yleisemmällä tasolla tätä sanotaan yllätykseksi. Mikään yllätys sen sijaan ei ollut sijoittaa rohkeita kommentteja juuri levynjulkaisua edeltävälle viikolle. Sitä voisi nimittää tilaisuuden parhaaksi mahdolliseksi hyödyntämiseksi.

Molemmat ovat käypiä työkaluja tien avaamiseen, kun tarkoituksena on saada nimeä sivuille. Jipun julkisuuskampanjan avaus ansaitseekin lähes täydet pisteet: media oli hetkessä valmis syömään juuri uusinta levyään promoavan artistin kädestä, ja toimittajat kilpailivat pian niin haastatteluista kuin tapausta sivuavista kommenteista. Täydellistä markkinointia!

Muutamaa viikkoa myöhemmin todistamme päivittäisiä tiedonantoja Jipun eroamisista, rakastumisista ja isäsuhteen murenevaisuuksista. Otsikot voisivat yhtä hyvin liittyä kehen tahansa turhaan julkkikseen, joka kertoo elämänsä tuntuvan kurjalta. Tähänkö hyvällä potkulla alkanut julkisuuden kaari nyt typistyi – tunkkaiseen avautumiseen, jonka kiinnostavuus on vaarassa haihtua yhtä nopeasti kuin se nousikin? Valitettavasti, mikäli toisiin johtopäätöksiin ei pian anneta aihetta.

Jipun toinen promokuva

Yleisö janoaa toki draamaa, ja kaikki julkisuus on vanhan viisauden mukaan hyvää julkisuutta. Näitä faktoja Jippu on periaatteessa edelleen noudattanut äärimmäisen hyvin. Ajatus ei ole väärä, mutta tapa on maassamme jo kerran vähintään yhtä hyvin käytetty ja siten kaikin puolin nähty. Pari vuotta sitten Jenni Vartiaisen Seili-albumi sai saattueekseen sivukaupalla henkilökohtaisia tunne-elämän kuvauksia musiikin synnyttämisprosessista. Artisti kertoi toistuvasti, miten itkeminen oli seurannut kirjoittamista ja kirjoittaminen itkemistä. Itkunsekaiseksi puklaukseksikin metodia kuvannut Vartiainen on sittemmin myynyt Seili-albumia yli kuusinkertaisen platinan arvosta.

Siinä, missä Vartiaisen ulkomusiikillinen julkisuus keskittyi pitkälti sydäntäraastaaviin tuntemuksiin, onnistui Jippu kommenteillaan ainakin hetken tärisyttämään sananvapauden ajatusta ja työntämään pohdittavaksi kysymyksen, minkälaisessa roolissa saa missäkin esiintyä. Kummankin artistin kohdalla voi tietysti maailman tappiin saakka miettiä, miten suurelta osin julkisuuden käyttö lopullisissa määrin on ollut suunniteltua.

Potentiaalia tiedotusvälineiden Jippuun osoittamassa kiinnostuksessa on kuitenkin ehdottomasti ollut enemmän kohun kantaaottavan syrjän vuoksi. Siksi tuntuu hyvien korttien äärimmäisen huonolta peluulta antaa Jipusta kansalle latteita ihmissuhdetilityksiä, joita iltapäivälehdet muutoinkin samalla tahdilla murustelisivat.

Jos Jippu on yrittänyt toistaa Vartiaisen itkunsekaista puklausta, on siinä menty metsään. Siitä, mikä alkoi hyvin eväin, on kohta jäljellä vain väkinäiseltä ja liikaa yritetyltä vaikuttava viihdepalstoilla roikkuminen. Jonkinlaiselle korjausliikkeelle julkisuuden ohjailussa on pian kiire, sillä rikkinäiset elämät eivät myy loputtomiin. Tällä menolla Jenni Vartiaisen ei juurikaan tarvitse pelätä, että Jipun nousukiito kantaisi sujauttamaan ohitse Suomen kiinnostavimmaksi naisartisksi.

Sääli, sillä musiikillisesti Väärinpäin lentävät linnut on oikeasti hyvä levy ja mahdollisesti jopa Seiliä hienommin aikaa kestävä kokonaisuus.

Lisää luettavaa

1 Kommentti

Jaa artikkeli

  • käpy

    Mä en oo Jipun uran aikana kuullu sen puhuvan mistään muusta kuin Suuren Taiteilijan raastavasta tunne- ja ihmissuhde-elämästä, omasta herkkyydestään ja erityislaatuisuudestaan.

    Jokainen lausunto tuntuu olevan niin täynnä teiniangstista paskaa, että en pysty edes väkisin tutustumaan Jipun musiikkiin.

    Aika isoa korjausliikettä kaivattaisiin, jotta "itkunsekainen puklaus" loppuisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>