http://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/05/petteri-poukka.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/05/Teksti-tv.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/05/MeMiehet.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/05/90-luku.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/05/Poukan-Keijokirje.jpghttp://teleportaasi.fi/wp-content/uploads/2012/05/Makin-FB-seinä.jpg
IHMISETINTERNET May, 30th 2012 by

Perslihahuumoria ja opintopisteitä – katso kuvat!

Download PDF

Petteri Poukan kuvien tarkoitus on tuottaa iloa muille. Pirkanmaan ammattikorkeakoulun opettajat innostuivat Poukan tekemisistä niin, että päättivät palkita niistä opintopisteillä. Koulujen jo jäätyä taakse hassuttelukuvien tekemisestä on tullut tekijälleenkin vain hupia.

Petteri Poukka on 30-vuotias vedonlyöntialalla työskentelevä nokialainen, joka asuu Turussa. Hänen Facebook-päivityksiään tilaa yli viisisataa käyttäjää. Suurin syy lienee se, että hän jakaa sitä kautta suosittuja pilakuviaan mm. julkkisten Facebook-profiileista, lehtien kansikuvista sekä omista kavereistaan.

Työt ovat löytäneet yleisönsä, sillä kuvia on jaettu eteenpäin tuhansia kertoja. Jaetuin kuva on parodinen Me Miehet -lehden kansi yli 1 500 jaolla. Toisena tulee kuva 90-luvun Facebook-profiilista, joka on kerännyt sekin kiitettävät 1 300 jakoa.

MeMiehet on Poukan suosituimpia kuvia

Haastattelen Poukkaa Mustionkadun Nesteellä Turussa. Hän tarjoaa kahvit, vaikka tarjoudun maksamaan omani itse. Kassalla huomautan, ettei Facebookiin ole ilmestynyt huumorikuvaa päivän lätkäottelusta.

– Joo, ajattelin pitää taukoa tänään, Poukka naurahtaa. – Jäin juuri tietoisesti kesätauolle kuvien tekemisestä. Jos niitä tekee joka viikko, niiden hohto katoaa.

Opintopisteitä huumorikuvista

 

Poukka aloitti kuvien tekemisen IRC-Galleriassa, jossa hänen julkaisukanavanaan toimi suosittu ”Pete on Keisari” -profiili.

– Se taisi olla alkuvuotta 2006. Olin 24-vuotias, eli liityin sinne aika vanhana, Poukka muistelee. – En pidä itseäni erityisen hyvänä kuvanmuokkaajana. Innostuin siitä, koska se oli kivaa. Sitten tein jonkun humoristisen Iltalehden etusivun ja lisäsin sen palveluun. Se pääsi päivän kuvaksi, Poukka kertoo.

Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa tietojenkäsittelyä opiskelleen Poukan opettajat innostuivat hänen sekä muiden luokkalaisten tekemistä huumorirap-videoista, kuten heppapiireissä kulttiasemaan nousseesta Pete on ponipoika -videosta, sekä tietenkin hassuttelukuvista. He päättivät tukea oppilaiden itseilmaisua antamalla niistä opintopisteitä.

– Opettajat räätälöivät kurssisuorituksia ihan vain näitä huumorijuttuja varten. Kuva- ja videojutuista taisi tulla 15–20 opintopistettä, Poukka myhäilee.

Kuvat leviävät ilman tyrkyttämistä

 

Koulun jäätyä taakse Poukka jatkoi kuvien tekemistä harrastuksena. Julkaisukanavakin vaihtui Facebookiin sen suosion kasvaessa. Tällöin myös vanhempi yleisö löysi hänen kuvansa, jotka olivat aiemmin tavoittaneet ainoastaan gallerianuoret.

Poukan mukaan jokainen kuva on väännetty ”huumoriperslihalla”. Yhden kuvan tekemiseen voi mennä tuntikausia ja yksityiskohtaisissa hassutteluprofiileissa voi olla kymmeniä yksityiskohtia, jotka pitää lisätä erikseen. Sosiaalisen median avulla kuvat saavat hetkessä suuren yleisön.

– En tyrkytä mitään. Lataan kuvan Facebook-profiiliini ja pistän seinälle. Siitä se lähtee jakoon ja pian se on monen sadan ihmisen etusivulla.

90-luvun seinää on jaettu Facebookissa reilusti yli tuhat kertaa.

Facebookista Poukan kuvat leviävät myös muille foorumeille, kuten Riemurasiaan. Hän on toisinaan jopa seurannut, kuinka nopeasti tämä tapahtuu.

– Välillä ne menee jossain puolessa tunnissa. Kun julkaisin 90-luvun Facebook-profiilin, se ladattiin Riemurasiaan alle tunnissa.

Kyylä-Keijo

 

Kun kysyn, mikä on hänen mielestään kaikista hänen töistään onnistunein, Poukka miettii hetken. Lopulta hän valitsee Kyylä-Keijon.

–Se on niin levinnyt ja koskettaa kaikkia kyyliä ympäri Suomea. Siitä tehtiin juttu Aviisi-lehteenkin.

Kyylä-Keijo eroaa tyyliltään merkittävästi Poukan muista suosituista töistä. Se ei ole manipuloitu huumoripläjäys, vaan Poukan naapurille suunnattu avautuminen, jonka hän kiinnitti rappukäytävän ilmoitustaululle.

Kirje Kyylä-Keijolle

Poukka oli tuolloin kimpaantunut kyyläykseen taipuvaiseen naapuriinsa, joka jaksoi huomauttaa milloin mistäkin ongelmasta talon asukkaille, luonnollisesti kirjoittamalla asiasta lapun ilmoitustaululle. Hetken mielijohteesta syntyi suosittu vitsi.

– Se juttu syntyi tosi nopeasti. Kirjoitin lapun ja laitettuani sen seinälle otin valokuvan, jonka laitoin Facebookiin. Se on hyvä esimerkki siitä, miten hyvä juttu syntyy. Se on intuitiota.

Palautetta laidasta laitaan

 

Palaute kuvista on ollut pääosin positiivista, mutta äärilaitoja löytyy viattomimmistakin kuvista.

– Inboxiin tulee välillä viestejä 15–35 -vuotiailta miehiltä, jotka uhkaavat vetää turpaan, jos näkevät minut jossain, Poukka hekottaa. – Galleriassa tuli pari tappouhkausta ja teinitytöiltä välillä kosintoja.

Riemurasiaan ladatuissa kuvissa kritiikki on ollut kovempaa. Poukka käy usein lukemassa saamaansa palautetta, joissa häntä ärsyttävät erityisesti kuvien tekijään kohdistuvat spekulaatiot, kuten ”tämän tekijä ei ole mikään penaalin terävin kynä” ja ”tän tekijä on varmaan joku 13 -vee”.

– Ei ole tarkoitus kuulostaa ylimieliseltä, mutta kauhean tyhmä tyyppi ei voisi tehdä näitä kuvia, Poukka harmittelee.

Huumoria presidentinvaaleista

Kuvia tehdessään hän ei pyri tietoisesti suututtamaan ketään. Presidentinvaalien alla Poukka jopa pyrki ottamaan vaalikuvillaan mahdollisimman vähän kantaa itse ehdokkaisiin, vaikka käyttikin näitä monissa kuvissaan. Pääsiäisenä julkaistulle Jeesuksen Facebook-profiilille Poukka odotti paljon ikävämpää vastaanottoa kuin kuva lopulta sai.

– Ajattelin että sopi niin hyvin teemaan pääsiäisenä. Kaikesta pitää voida pilailla mutta yllätyin silti siitä, miten vähän se ihmisiä häiritsi.

Silloin tällöin Poukan inboxiin tulee myös positiivisia viestejä, joissa ihmiset purkavat tuntojaan ja kertovat kuvien auttavan heitä vaikeiden aikojen yli. Sellainen palaute lämmittää.

– On kiva tehdä jatkossakin kuvia kun saa tällaista palautetta. Lähtökohtana on, että ihmiset tulisivat hyvälle tuulelle, Poukka toteaa.

Lisää luettavaa

0 Kommenttia

Jaa artikkeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>