Ö-MAPPI June, 28th 2012 by

Näin teet tekotaiteellista paskaa

Download PDF

Taiteen nimissä voi tehdä lähes mitä tahansa. Uusin kohu syntyi, kun Tampereen Patosillan lemmenlukoista valtaosa katosi. Pian paljastui, että rakkauden symbolit sulatettiin yhdeksi rumaksi metallimöhkäleeksi – taiteen nimissä tietenkin.

Taiteilijoiden oli tempauksellaan tarkoitus julistaa iloa ja rakkautta. Toisin kävi, sillä vastaanotto oli vihainen ja katkera. Pariskunnat tuskin halusivat, että heidän lukkonsa tuhotaan lupaa kysymättä. Myös sivustakatsojat suuttuivat, sillä lukoilla koristeltua siltaa saattoi pitää myös valmiina taideteoksena. Saako muiden taidetta tärvellä ja omia taiteen vuoksi?

Ainakin performanssilla saatiin valtavaa mediahuomiota, mikä lienee ollut tarkoituskin. Samaan lopputulokseen on päästy ennenkin esimerkiksi kissoja nylkemällä ja omaisuutta varastamalla. Alla pari uutta ehdotusta, joilla nykytaiteilijat voivat levittää mielipahaa ympärilleen. Taidesyillä kun voi perustella lähes mitä tahansa.

Tapaus 1: Muumipeikon kidnappaus

 

Muumipeikko, ai se Tove Janssonin harmittoman lupsakka satuhahmo? Väärin. Muumipeikko edustaa ahneutta, välinpitämättömyyttä ja kaikkea muuta pahaa, mitä kapitalismilla on tarjottavana. Viimeinen niitti oli, kun Muumit ryhtyivät Mäkkärin Happy Meal -leluiksi. Lastenhuoneen suosikkivieraiden tavoite onkin siis tuhota suomalaista kulttuuria ja aivopestä lapset liikalihaviksi!

Koska tilanne on jo kriittinen, vaaditaan nykytaiteilijaltakin rajuja toimenpiteitä. Laajimman näkyvyyden saat mittavalla mediatempauksella. Sinun on siis kaapattava ja mestattava Muumipeikko. Kidnappaushan hoituu Naantalin Muumimaailmassa. ”Luuletsä oikeasti että täällä on joku muumi sisällä”, saattaa puvussa hikoileva kesätyöntekijä tivata. Vaienna hänet parhaaksi katsomallasi tavalla.

Kaappauksen jälkeen seuraa toinen näytös, kun ilmoittaudut tekijäksi. Parhaiten tämä onnistuu YouTubessa. Kutsut pari kaveria kämpällesi, saunotte, kaljoittelette ja lopuksi kuvaatte uhkausvideon. Parhaan vaikutuksen saat, jos keksit porukallenne jonkun hienon tittelin ja väität järjestöönne kuuluvan kymmeniä jäseniä useissa eri maissa. Videolla esität terroristia ja löpiset jotain muumien korruptoivasta vaikutuksesta. Naamio päässä toteat kyllästyneesi kasvottomiin yrityksiin, joiden ainoa arvo on raha. Muista, ettet kuitenkaan ole oikeasti kidnappaaja ja rikollinen, sillä tämäkin vaihe on vain osa taideteostasi.

Loppuhuipennuksena toimii Muumipeikon teloitus. Ilmoita paikaksi oma taidegalleriasi ja ajankohdaksi näyttelyn avajaiset, niin yleisöryntäys on taattu. Sitten käytännön järjestelyihin. Muumipeikon pää on aivan pirun iso, joten sen sullominen giljotiiniin tuskin tulee kysymykseen. Sen sijaan hirttäminen on parempi vaihtoehto. Myös noitaroviota voi käyttää, kunhan paloturvallisuus on kunnossa. Muista videoida tämäkin tapahtuma.

Kun työ on tehty, voit nauttia saamastasi huomiosta ja selitellä kyselijöille taideteostasi. Heti alkuun kannattaa mainita, että halusit työlläsi herättää keskustelua ja vaikuttaa yhteiskunnan epäkohtiin. Vihaisille vanhemmille kerrot, että ajattelet vain heidän parastaan. Käräjäoikeudessa puolustaudut sanomalla, ettei muiden pidä sekoittaa taidetta terrorismiin. Sinullehan näiden kahden ero on päivänselvä.

Tapaus 2: One Cycle -polkupyöräteos

 

onecycle1b

 

Autot ja ilmastonmuutos ovat pahasta, mutta polkupyörät ja puhdas ympäristö jees. Valitettavasti polkupyörä sopii huonosti kestävän kehityksen ikoniksi. Yhden hengen kulkupeli kun ei kuvasta laajaa kansanliikettä. Lisäksi polkupyörän ketjut tuntuvat kahlitsevilta, eivätkä ollenkaan symbolisoi ekologisuuden vapautta. Onneksi nykytaiteilija osaa vetää oikeat johtopäätökset. Sinun pitää kerätä kokoon iso läjä polkupyöriä ja sulattaa ne yhdeksi möykyksi.

Ihmisillä on paljon vanhoja polkupyöriä, joista he voisivat luopua ilmaiseksi. Poliisin huutokaupastakin saa pyöriä halvalla, mutta rojupyörissä ei ole oikeaa symboliarvoa. Sinun pitääkin varastaa polkupyörät kaupungilta. Kun tyhjennät lähes koko pyöräparkin kerralla, saat tiedotusvälineetkin liikkeelle.

Pari päivää voit seurailla, kun poliisit ja polkupyörien omistajat ihmettelevät tapahtunutta. Sitten on aika astua esiin ja paljastaa pyörien kohtalo. Koska palaute voi olla vihaistakin, ei omilla kasvoilla kannata vielä esiintyä. Askartele pahvista hassu naamari ja käy kuvattavana. Kuvan voit julkaista näyttelysi nettisivuilla. Sen jälkeen paljasta taidevalimossa sulattamasi polkupyörämötikkä. Selitä, ettei taideteoksesi kämäisyys johdu taitojesi puutteesta. Sen sijaan rosoisella ja osin kiiltävällä metallikuutiolla ilmaiset, kuinka ympäristöliikkeen sisäinen voima päihittää karun ulkokuoren.

Seuraavaksi voit vastata polkupyöränsä menettäneiden työmatkalaisten palautteeseen. Kerro heille varkauden olevan heidän omaa syytään. Polkupyörän säilyttäminen julkisella paikalla huonosti lukittuna kun on tietoinen riski. Kehota mielensä pahoittaneita maksamaan viiden euron pääsylippu näyttelyysi ja miettimään sitten tuntemuksiaan uudestaan.

Työn päätteeksi voit onnitella itseäsi. Hyvän taiteen tarkoitushan on herättää keskustelua. Tämän määritelmän perusteella olet selkeästi erinomainen taiteilija.

 

Mikäli tapausesimerkit vaikuttavat kaukaa haetuilta, voi suomalaiseen nykytaiteeseen perehtyä seuraavien uutisten kautta:

Aktivistit uhkaavat teloittaa Ronald McDonaldin (Taloussanomat)
McDonald’sin suututtanut taiteilija oikeuteen (Yle)

Taiteilijat ihmeissään: Lemmenlukkojen ripustajat ottivat tietoisen riskin (MTV3)
Tällainen on sulatetuista lemmenlukoista tehty taideteos – Katso kuvat (Aamulehti)

 

Lisää luettavaa

1 Kommentti

Jaa artikkeli

  • jokupelle

    myös ikävät asiat voivat olla taidetta. Ei taiteen tarvitse lähtökohtaisesti miellyttää ketään. taiteen tehtävä on herättää fiiliksiä ja tunteita, nämä voivat olla myös negatiivisia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>