INTERNET June, 20th 2012 by

Otukset haistavat salaliiton

Download PDF

Helsingin Sanomat julkaisi taannoin internetsivuillaan ihailtavan suorasukaisesti otsikoidun uutisen ”Ruotsi ja USA haluavat internetjulkaisuvapaudesta ihmisoikeuden”. Siinä kerrottiin, että ministerit F. Reinfeldt, C. Bildt ja H. Clinton aikoivat ehdottaa edellä mainitun yhdyssanan lisäämistä YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmalliseen julistukseen.

Mikäli YK:n päämajan kellarissa väitetysti asuva valkohapsinen demokratiamaahinen todella hakkaa kultaisella taltallaan läntisten ministeriemme brainstormaaman hittikonsepti internetjulkaisunvapauden norsunluiseen artiklatauluunsa, on se kiistatta siisti juttu – ehkä jopa tosi siisti juttu.

Uusi yleismaailmallinen vapaus legitimoisi internetin aseman vakavasti otettavana julkaisukanavana. Herää kuitenkin kysymys kuka ei vielä kansainvälisen Kony 2012 -jahdin ja muiden mediasirkuksien jälkeen ota internetiä vakavasti? Lisäkysymyksiä herättää se, että Yhdistyneiden kansakuntien julistus sisältää jo artiklan 19. Niille teille, jotka ette häpeäksenne osaa artikloja ulkoa kerrottakoon sen kuuluvan seuraavasti:

”Jokaisella on oikeus mielipiteen- ja sananvapauteen; tähän sisältyy oikeus häiritsemättä pitää mielipiteensä sekä oikeus rajoista riippumatta hankkia, vastaanottaa ja levittää tietoja kaikkien tiedotusvälineiden kautta.”

Kommenttipalstoilla elävät kummalliset, vihaiset otukset ehtivätkin hämmästyttävän nopeaan ja itsevarmaan tapaansa leimata koko internetjulkaisuvapauden pr-tempuksi: Oikeudeksi, jonka ainoana tarkoituksena on samentaa vettä, jotta tarkkaamaton katsoja ei huomaisi kuinka USA-Ruotsi -akseli heiluttaessaan demokratian lippua samalla yrittäen parhaansa mukaan painaa erään karismaattisen australialaisen tietovuotajan päätä pinnan alle.

Assangen lisäksi Bradley Manningin surullinen tarina tukee Yhdysvaltain tarvetta kiillottaa imagoaan julkaisuvapauden suojelijana. Manning, joka syyllistyi toimimaan omatuntonsa mukaan esimiestään vastaan ja väitetysti vuosi hätkähdyttävää materiaalia modernin sodankäynnin videopelimäisestä luonteesta on yhä vankeudessa. Manningin kohtelua, muun muassa pitkäaikaista eristystä, on arvosteltu juurikin ihmisoikeuksien julistuksen vastaiseksi.

Toisin kuin Ruotsin, joka uskoakseni tapansa mukaan pelaa reaalipoliittista suhdesudokuaan, Yhdysvaltain motiivien arvailu on ilman vuosien kulumisen tuomaa perspektiiviä kuitenkin vaikeaa. Ensinnäkin internet on osoittautunut hyväksi työkaluksi despoottien kaatamisessa (kts. Arabikevät) ja toiseksi Yhdysvaltain hallitus on tunnetusti etujärjestöjen palkkaamien lobbareiden ostama.

Internetjulkaisuvapaus palvelisi vapaustaistelijoiden, uskonnollisten kiihkoilijoiden ja vallankumouksellisten lisäksi myös jättiläismäisten teknologiayritysten etuja. Se mahdollistaisi niiden laajenemisen entistä paremmin uusille markkinoille vapauden lähettiläinä hieman samaan tapaan kuten siniset farkut edesmenneeseen Neuvostoliittoon.

Oletetaan, vaikkakin pelkän paranoidin salaliittoilun hengessä, että internetjulkaisuvapaus on kaikkivoipaisen ja kaikkitietävän Googlen masinoima mainoskampanja. Se olisi kiistatta nerokas temppu. Kysymys kuitenkin kuuluu mitä tämän harmittoman avauksen jälkeen tapahtuu? Ostaako Halliburton palstatilaa Yhdysvaltain perustuslaista?

Lisää luettavaa

0 Kommenttia

Jaa artikkeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>