Ö-MAPPI September, 26th 2012 by

Avaruusänkytys

Download PDF

 

Kuvitellaan seuraavanlainen tilanne. Painat raskaan kypärän päähäsi. Sen sisällä on mikrofoni, joka välittää vaivalloisen hengityksesi seitsemälle miljardille ihmiselle. He kuuntelevat hyvin tarkasti. Itse asiassa kokonaisia asiantuntijoiden, analyytikkojen ja tv-persoonien armeijoita on omistettu sinun kuuntelemisellesi. Kun avaat futuristisen moduulin oven, olet ensimmäinen ihminen Marsissa. Niin tylpimmät kuin terävimmätkin kynät tulevat kirjoittamaan sinusta vuosisatoja kuolemasi jälkeen. ”Älä änkytä, älä änkytä”, hoet itsellesi kuin palava munkki muinaista mantraa. Kysymys kuuluu: mitä aiot sanoa?

Oloasi ei helpota se, että muistat suuren Neil Armstronginkin unohtaneen a-artikkelin lauseesta ”That’s one small step for [a] man, one giant leap for mankind.” Tietenkin Nasa tai tulevaisuuden globaali Nasan vastike on syöttänyt sinulle valmiit vuorosanat. Todennäköisesti muutama korrekti lausahdus ihmiskunnan yhteisestä, paremmasta tulevaisuudesta olisi päättäjien mielestä paikallaan. Mutta Maa on niin kaukana, että kukaan ei voi pakottaa sinua. Olet ensimmäinen ja siksi yksin.

Ihmiset rakastavat vaatimattomia kuuluisuuksia. Parhaiten vaatimattomuutta osoittaisi lainata jotakuta merkittävää ajattelijaa. Tehdäänhän kaikki suurteot jättiläisten harteilla seisoen. Kenties jokin Wilden paradoksi, Carl Saganin viisaus tai Seppo Rädyn säädytön sutkautus sopisi. Tai sitten ei. Ongelmasi on uniikki. Yksikään ihminen ei ole aikaisemmin ollut samassa tilanteessa. Miksi heillä siis olisi mitään sanottavaa?

Voisit tietenkin kiittää kanssaihmisiäsi: ehkä äitiäsi tai presidenttiä. Luoja parahtakoon kenties olet uskonnollinen, ja haluat pyhittää hetken valitsemallesi jumalalle tai jumalille! Saanen ehdottaa roomalaisten kostonhimoista jumalaa Marsia. Tätä pohdiskellessa muistat kuitenkin olevasi hurjapäinen astronautti etkä itkuinen Hollywood-näyttelijätär Oscar-gaalassa. Kiittelyt sikseen, niiden aika tulee myöhemmin. Mieluiten sitten, kun olet palannut elävänä takaisin Maahan.

Toisaalta sinulla on erinomainen tilaisuus kansanvalistukseen. Voisit varoittaa tupakan vaaroista, lohien elohopeapitoisuuksista tai ilmastonmuutoksesta. Voisit kannustaa ihmisiä liikkumaan enemmän, välittämään enemmän, lukemaan enemmän tai vihaamaan paremmin. Hyviä viestejä on paljon, mutta muistat jälleen olevasi alati seikkailuja etsivä rohkea astronautti etkä yläasteen pelokas terveystiedon opettaja.

Mitä jos myisit ensimmäiset sanat eniten tarjoavalle? Voisit sanoa vaikka ”Just do it!” tai ”I’m lovin’ it!” Rikastuisit hetkessä. Epäilen kuitenkin, että et ole näin kyyninen. Seitsemän miljardin kuuntelija yleisö ansaitsee enemmän kuin kuluneen sloganin. Kehtaisitko edes palata Maahan kaikkien aikojen suurimman mainoksen ja antikliimaksin jälkeen?

Ehkäpä haluaisit kertoa vitsin. Tiedäthän sellaisen humoristisen jutun, jolle ihmiset tapaavat nauraa. Voisit vaikka huutaa: ”Apua! Avaruusnatseja!” Se olisi varmaan kaikkien mielestä tosi hauskaa. Tai sitten voisit teeskennellä puhevian ja todeta, että et ole ainoa ruosteinen juttu näköpiirissä. Niin minä varmaan tekisin.

Ehkä on sittenkin parasta, että pysyt käsikirjoituksessa. Mars on huono planeetta uusien vihollisten hankkimiselle. Paluumatka on pitkä ja lennonjohto tietää, että avaruudessa sattuu onnettomuuksia.

Lisää luettavaa

  • Ei samankaltaisia kirjoituksia
0 Kommenttia

Jaa artikkeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>