KULTTUURIMUSIIKKI December, 19th 2012 by

Brainbashers: 2012 Tour – Elektronisen underground core -musiikin kiertue Suomen halki

Download PDF

Kovaydin Vastarinta nimi voi herättää monenlaisia tulkintoja. Ei, kyseessä ei kuitenkaan ole pro ydinvoima -järjestö tai hc-punkbändi, vaikka punk-asennetta ei tältä poppoolta puutukaan. Kovaydin Vastarinta on nettikommuuni, ilmainen weblabel, bileiden järjestäjä ja myös koko Suomen kattava verkosto artisteja ja dj:tä, jotka ovat erikoistuneet enemmän ja vähemmän epäkaupalliseen hardcore technoon, breakcoreen yms. raskaaseen ja/tai nopeatempoiseen underground konemusiikkiin. Kovaydin.net on toiminut verkossa vuodesta 2005 ja KV on järjestänyt Brainbashers-nimistä tapahtumaa vuodesta 2007.

KV:n tehtävänä on ollut tehdä Suomen elektronisesta core -skenestä monipuolisempi ja antaa paikallisille kyvyille tilaa kehittyä ja toteuttaa itseään. Voitontavoittelu tai edes nollille pääseminen eivät ole olleet oleellisia asioita vaan toiminta on aina lähtenyt omaehtoisuudesta ja ruohonjuuritasolta. Tapahtumiin on myös buukattu lähinnä sellaisia ulkomaisia artisteja, jotka ovat musiikillisesti kiinnostaneet crewta.

Brainbasherit on perinteisesti järjestetty Tampereen kaupunkiseudulla, mutta vuosina 2009–2011 KV teki myös pari iskua Helsinkiin ja yhden Poriin. Pitkään haaveena ollut Suomen-kiertue päätettiin toteuttaa vihdoin vuonna 2012. Tulihan tuo vuosi kuitenkin oleva ihmiskunnan itse asettama deadline, jona meidän pitää parantaa tapamme, jos haluamme jatkaa tällä planeetalla. Tämä ajatus motivoi ylittämään aiemmat rajat ja pelot ja lähteä manifestoimaan utopiaa. Lähteä pyyteettömästi tuomaan uusia ulottuvuuksia uusille alueille ja mahdollisesti auttaa ihmisiä näillä alueilla myös voittamaan heidän omat pelkonsa mitä tulee uusiin ulottuvuuksiin.

Kiertue esitti tietoisesti ja alitajuisesti kysymyksiä sekä haastoi tabuja kuten:

- Mikä on hyväksyttävä tempo tanssittavassa musiikissa?
- Tarvitseeko biitillisen konemusan olla välttämättä tanssittavaa, vai voiko sen tuntea myös toisin tavoin kehossa?
- Onko nopea ja/tai raskaampi musiikki aggressiivista per se?
- Voiko hauskaa pitää myös klubien ja baarien ulkopuolella?

Yksi merkittävä tekijä toiminnassa on ollut vaihtoehtoisten tilojen käyttö. Tapahtumat on pääosin järjestetty vuokratuissa yksityisissä, vallatuissa tai luonnollisissa tiloissa. Tämä on kannanotto sen puolesta että tapahtumiin halutaan enemmän aikaa, desibelejä ja hyvää musiikkia. Kaikki muu on ekstraa ja jokaisen osallistujan harkinnan varassa. Vähemmän halutaan byrokratiaa, sääntöjä, välikäsiä ja pakollista viinanmyyntiä. Jos tällaisia tiloja ei ole ollut saatavilla jossain kaupungissa niin sitten KV on yleensä kuitenkin tyytynyt vaihtoehtomusiikin klubeihin.

Kovaydin Vastarinnan perustaja, Zutsuuna tunnettu Tuomas Kinnunen, kuvasi ja dokumentoi kiertuetta vuoden aikana ja haastatteli samalla Suomen hc-skenen vanhoja ja uusia naamoja. Haastatteluja kuullaan myös vierailevilta ulkomaan artisteilta ja dj:ltä. Parituntisessa DIY-dokkarissa luvassa sumuntäytteistä strobon pauketta, salaisia rituaaleja kaupallisten keskusten ulkopuolella, korkealentoista läppää ja jamimeininkejä kulissien takaa.

Tie ytimeen käy tästä.

Lisää luettavaa

0 Kommenttia

Jaa artikkeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>