ILMIÖT October, 14th 2013 by

Maailmalle sohvien kautta

Download PDF

IMG-20130912-WA0015

On heinäkuinen ilta ja kävelen Heineken-pullo kädessä Helsingin Kiasman edustalla sijaitsevalle nurmialueelle. Olen menossa Couchsurfing-hyötypalvelun viikoittaiseen kokoontumiseen. Kyseessä on palvelu, johon liityin muutama viikko takaperin tietääkseni minkälainen on maailmanlaajuisesti hehkutettu sohvasurffaajien yhteisö.

Lähestyn nurmialuetta ja näen palvelun ominaisvärejä tunnustavan oranssin Couchsurfing-lipun ja sen vieressä noin neljäkymmentä ihmistä, jotka istuvat hajanaisesti nurmikolla.

Istun alas ja liityn seurueeseen, joka käy kiivasta keskustelua Helsingin kesän kulttuuritarjonnasta ja noin kymmennen sekunnin kuluttua vieressäni istuva nainen kysyy ehkäpä käytännöllisimmän backpacker-kysymyksen: “Where are you from?”

Keskustelu lähtee jouhevasti käyntiin ja käy ilmi, että juttelen Suomeen poikenneen iranilaisen reppureissajan kanssa, joka on vuoden pituisella maailmanympärimatkalla.

Juteltuni tovin naisen kanssa tajuan kuvion olevan täysin sama kuin ympäri maailman reppureissaajien suosimissa hostelleissa; tutustutaan tuntemattomiin ja pidetään samanhenkisten ihmisten kanssa hauskaa.

Tunnen olevani taas matkalla ja sen tuoma innostus ja avoimuus alkaa vaikuttaa minuun.

Alan puhua rentoutuneesti muille sohvasurffaajille ja yhteisiä aiheita ja kiinnostuksen kohteita löytyy loputtomiin ja keskustelut ovat sisällöltään parhaimpia mitä olen käynyt viikkoihin, ellei kuukausiin. Ymmärrän, että minulla on paljon samoja tunteita ja ajatuksia kuin tällä hyvin oudolla ihmisjoukolla, jonka kanssa juon olutta kesäyössä Helsingin keskustassa.

Tapaan saman illan aikana useita Suomessa eri aloilla työskenteleviä ulkomaalaisia, eli expateja Bangladeshista, Pakistanista, Venäjältä, Romaniasta, Australiasta ja Puolasta.

Erityismaininnan saavat tapaamani eksoottiset reppureissaajat, joita tuntuu ihme kyllä valuvan harmaaseen Suomeen jokaisesta maailman kolkasta. Puolenyön aikoihin porukka alkaa hajaantua.

Osa lähtee kotiin, osa jatkaa baareihin ja pieni joukko jää vielä nurmelle nauttimaan kesäyöstä. Itse lähden kotiin onnellisena puhelin täynnä kontakteja ympäri maailman.
 

Mistä oli siis kyse?

 
Couchsurfing on vuonna 2004 perustettu palvelu, jonka kehitti jo pitkään nomad-elämää elänyt yhdysvaltalainen Casey Fenton.

Couchsurfingin tavoitteena on luoda maailmanlaajuinen luottamukseen perustuva verkosto, jonka avulla matkailijat voivat asua paikallisten luona ilmaiseksi ja oppia vallitsevasta kulttuurista paikallisen kontaktin kautta paremmin.

Couchsurffaajat jakautuvat kahteen eri rooliin: surffaajiin ja hostaajiin, mutta roolit usein sekoittuvat ajan kanssa, sillä usein surffaajista tulee kotimaassaan hostaajia ja toisinpäin.

Couchsurfing on eräänlaista vaihtokauppaa: kulttuurinvaihtoa, tiedon ja kokemusten vaihtoa ja kansainvälisten ystävyyssuhteiden solmimista.

Palvelun käyttöliittymä on etäisesti verrattavissa Facebookiin. Couchsurfing tarjoaa jokaiselle maailman isolle kaupungille oman “seinän” mihin voi kirjoittaa jos haluaa vaikkapa kaljakaverin illaksi tai tiedoittaa tulevista yhteisön tapaamisista kaupungissa. Yhteisö on maailma suurkaupungeissa erittäin aktiivinen.

Couchsurfingissa oleelliseen osaan nousee myös kaverit, joita toisin kun Facebookissa, ei voi lisätä yhdellä klikkauksella, vaan palvelu vaatii tarkat tiedot siitä, miten hyvin kyseinen ihminen tunnetaan. Palvelun toimivuus perustuu suosituksiin, joita kuuluu kirjoittaa kun lisätään toinen kaveriksi.

Suosituksissa tehdään selväksi kaikille kyseisen henkilön profiilin avaajille, jäikö henkilöstä positiivinen vai negatiivinen kuva.

Palvelun perustuessa luottamukseen, ovat positiiviset suositukset elintärkeitä sohvasurffaajille ja mitä enemmän niitä on, sitä helpommin tuntemattomat majoittavat sinut sohvalleen.

Parhaimmillaan Couchsurfing on yksin matkaavan reppureissaajan paras ystävä. Sen avulla saa helposti seuraa tuntemattomasta kaupungista, majoittautuu ilmaiseksi ja tulee suurella todennäköisyydellä näkemään paikkoja, joihin ei ikinä löytäisi nenä kiinni Lonely Planetin matkaoppaassa vaeltaen.

Suomen yhteisö on aktiivinen ja virallisia tapaamisia on viikoittain. Jäsenet järjestävät tapahtumia lähes joka päivä ja niihin voi mennä kuka vain. Tarjolla on usein pub crawleja, ulkopelejä, joogaa, tai kaupungin tutkimista yhdessä.

Tajusin itse palvelun potentiaalin vasta toisessa Couchsurfing-tapaamisessani. Juttelin australialaisen miehen kanssa, joka oli palvelua hyödyntäen reissannut lähestulkoon koko Euroopan läpi Suomeen asti. Aussimies kertoi, että oli vain kerran joutunut maksamaan hostellimajoituksesta, sillä ei ehtinyt hoitaa itselleen hostia Romaniasta. Vakuuttavaa.

Samaisessa tapaamisessa juttelin intialaisen miehen kanssa, joka kertoi aktiivisena matkailijana hyödyntäneensä palvelua jo vuosia. Kysyin mieheltä onko hänellä palvelun käytön ansiosta paljon tuttuja ympäri maailmaa ja hän puki sanoiksi itseäni jo pitkään kiehtoneen ajatuksen:

“I can go pretty much anywhere in the world and I would always have a friend and a place to stay in the country”.

https://www.couchsurfing.org/

 

 

Lisää luettavaa

0 Kommenttia

Jaa artikkeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>