ULKOMAAT February, 7th 2014 by

Katsaus Phnom Penhin yöelämään

Download PDF
1616531_10201202746383004_1608059620_n

Muistikuvat Phnom Penhin yöelämästä ovat hikisiä ja häilyviä.

Yön pikkutunneilla istuin hiljaa huteran pöydän ääressä keskellä Boeung Kakin slummeja Klang olut-tölkki kädessäni. Ympärilläni olevat tatuoidut kambodžalaiset slummimiehet kävivät keskustelua hiljaa khmeriksi amfetamiinipiipun kiertäessä ja ymmärsin noin neljäsosan siitä. He puhuivat rahasta ja mainitsivat sanan barang, eli valkonaama.
Oun, tsong tsuh yaa baa tsiumui knyom?” – Haluatko polttaa amfetamiinia kanssani? sanoi mies edessäni.
Ow te aw kohn bong” – Kieltäydyin kohteliaasti. Päätimme lähteä slummeilta seurueeni kanssa ja moottoripyöriä käynnistäessä slummimies yritti tarjota siskoaan mukaani viiden dollarin hintaan. Kieltäydyin taas ja kaasutimme pyörillä kohti kaupungin baarikatuja.

Missä kummassa olin? Kyseessä on Phnom Penh, Kambodžan pääkaupunki. Kyseessä ei ole mikään erityisen turistiystävällinen kaupunki ja suuria vetonauloja ei ole sisällissodan aikaisen kidutusmuseon, kuoleman kenttien ja Kuninkaallisen palatsin lisäksi. Silti kaupungin turismi kasvaa vuosittain eksponentiaalisesti.
On siis oltava jotain muuta, joka vetää magneetin tavoin vuosittain tuhansia reppureissajia ja turisteja Phnom Penhiin. Syyn näkee auringon laskiessa kun baarit ja yökerhot alkavat availemaan oviaan.

Yöelämä ei koostu pelkästään siiderien siemailusta lähikapakassa vaan kuvioissa ovat usein aseet, srey chkoit eli prostituoidut naiset, sekä huumeet. Kaupungin yöelämässä on jokaiselle jotain. Penhin yöelämän voi jakaa useisiin eri tyyppisiin baareihin: Backpacker-baarit, girlybaarit, expat-baarit, kambodžalaiset beergardenit, KTV-karaokebaarit sekä erilaiset yökerhot. On myös baareja, joissa kaikki nämä sekoittuvat ja samassa huoneistossa saattaa olla livemusiikkia, bordelli, yökerho, ravintola, hieroja ja sporttibaari.

1620253_10201202746343003_961713851_n

Cambodian Spaceproject ravisuttaa keikkayleisöä khmerirockilla.

Alakategorioista on helpompi kertoa yksitellen:
Backpacker-baarien asiakkaat ovat usein flipfloppeihin, tanktoppehin ja helmikoruihin pukeutuneita paattuneita reppureissajia. Baareissa soi taustalla hiljaa reggae, reissutarinoita vaihdetaan keskenään 50 sentin oluiden ja kahden dollarin jointtien palaessa. Tunnelma on rento, uusia ystävyyksiä ja lomaromansseja syntyy illan myötä. Drinkit ovat erittäin halpoja suuren asiakasmäärän takia ja suurin osa backpacker-baareista myy avoimesti marihuanaa ja ilokaasua asiakkaille. Baari on aina maksanut poliisille pienen summan suojelurahaa, ettei ongelmia synny huumeiden vuoksi, mutta ajoittain kilpailun vuoksi backpacker-baareja ajetaan alas huumemyynnin takia.

Girlybaarit eli tyttöbaarit ovat baarin ja yökerhon sekoitus, joissa kauniit kambodžalaiset naiset pitävät seuraa ja flirttailevat asiakkaiden kanssa. Baarien suurin kävijäkunta on vanhemmat länsimaalaiset miehet ja hinnat ovat siksi normaaleja baareja korkeammat. Kyseisille baareille ominaisia asioita ovat ladydrink ja bar fine, joista ensimmäinen tarkoittaa baarissa työskentelevälle tytölle ostettavaa normaalia kalliimpaa drinkkiä, josta baarityttö saa noin kolmasosan hinnasta itselleen. Lady drinkkien ostaminen kuuluu etikettiin, jos haluaa pitää uuden seuralaisen vieressään koko illan. Alkoholin virratessa yleensä esille nousee bar fine. Bar fine on baarille maksettava pieni summa, jotta saa ottaa seuralaisensa baarin ulkopuolelle ennen sulkemisaikaa. Mitä tapahtuu bar finen jälkeen jää asiakkaan ja baaritytön välille sovittavaksi. Tyttöbaari on helppo tunnistaa normaalien baarien joukosta, sillä baarien managerit pitävät huolen siitä, että ohikulkija kuulee vähintään muutaman bro sa’artin (komea mies) ulkona pyöriviltä sisäänheittäjä-baaritytöiltä.

1800923_10201202746263001_1396628590_n

Kambodžan baareissa räjähteet ja käsiaseet kuuluu jättää ulkopuolelle.

Expat-baarit ovat Kambodžaan muuttaneiden länsimaalaisten pyörittämiä pienempiä baareja, joissa englanninopettajat, vapaaehtoistyöntekijät ja nukkavierut alkoholistit kokoontuvat iltaisin. Olut on halpaa, mutta baarit eivät salli huumeita ja prostituoituja. Asiakkaat ovat tyypillisesti Kambodžaan pysyvästi muuttaneita länsimaalaisia, jotka tapailevat kavereitaan töiden jälkeen oluilla ja juoruilevat kaupungin tapahtumista keskenään. Expat-baareissa tunnelma on hyvin ystävällinen ja expat-yhteisön ollessa pieni, törmää usein samoihin henkilöihin ja kaikki vaikuttavat tuntevan toisensa. Puheenaiheet vaihtelevat usein viimeaikaisten mielenosoituksien, jalkapallopelien ja kambodžalaisten tyttöystävien aiheuttamien ongelmien välillä.

Khmer beergardenit, eli kambodžalaiset beergardenit ovat paikallisten suosimia ravintoloita. Beergardeneiden asiakkaat ovat lähes poikkeuksetta kambodžalaisia miehiä, mutta mukaan mahtuu silloin tällöin muutama seikkailuhenkinen länsimaalainen expat, joka haluaa nauttia ympäröivästä kulttuurista. Kambodžassa vallitsee edelleen vahva äijäkulttuuri, eli iltaisin töiden jälkeen vaimot jätetään kotiin pesemään pyykkiä, siivoamaan ja tekemään ruokaa, kun miehet menevät ravintoloihin turustelemaan oluiden ääressä. Asiaan kuuluu usein kambodžalainen popmusiikki, kahden dollarin olutkannut ja viiden dollarin oluttornit, suuri määrä erilaista paikallista ruokaa. Ruoka ja olut tilataan yhdessä ja kaikki jaetaan kambodžalaiseen tapaan. Olut nautitaan myös poikkeuksetta jäiden kanssa.

Beergardeneissa on usein kauniita olutyhtiöiden leivissä olevia tyttöjä tarjoilemassa mallasjuomaa ja mainostamassa olutbrändejä, mutta muissa tapauksissa naisilla ei ole näihin paikkoihin mitään asiaa. Koska kulttuuri on pinnallinen, keskustelut eivät ikinä muutu kovin syvällisiksi ja henkilökohtaisiksi, vaan sen sijaan puhutaan autoista, pradal serey -matseista (kambodžalainen nyrkkeily) ja töistä. Beergardeneihin mennään ajoissa ja paikat suljetaan paljon ennen puoltayötä, sillä kaikkien on seuraavana aamuna noustava kukonlaulun aikaan töihin.

1624337_10201202746303002_442627033_n

Pontoon on lihatiski ja yksi Phnom Penhin suosituimmista klubeista. Ovella baarimikko suorittaa ruumiintarkastuksen.

KTV-karaokebaarit ovat paikallisten keskuudessa suuressa suosiossa oleva illanviettotapa. KTV löytyy ympäri kaupunkia lähes jokaisesta kulmasta. Kyseessä on erittäin aasialainen konsepti, eli karaokeboksi, joka vuokrataan tunniksi tai pariksi. KTV asikkaat ovat yleensä rikkaampia kambodžalaisia kuten poliiseja, poliitikkoja tai armeijan upseereita. KTV on lähes kallein viihteen muoto ja kalliissa karaokeboksissa saattaa palaa rahaa jopa tuhansia yhdessä illassa. KTV yhdistetään usein prostituutioon, eikä syyttä, sillä karaoke-paratiisiin sisään kävellessä alkoholin ja ruuan ohella valitaan KTV-tytöt mukaan. Karaoketytöt ovat seuralaisia, jotka syövät, juovat ja laulavat asiakkaiden kanssa koko session ajan. Karaoken jälkeen KTV:n omistaja yrittää usein tarjota KTV-tyttöjä asiakkaiden mukaan, jonka takia moni yhdistää nämä viinankatkuiset karaokehuoneet prostituutioon.

Viimeisenä, mutta tunnetuimpana tulevat Phnom Penhin yökerhot. Kaupungin kaksi tunnetuinta yökerhoa ovat Heart of Darkness and Pontoon. Kummallakin niistä on edelleen hieman kyseenalainen maine. Heart of Darkness menetti suurimman osan asiakaskunnastaan vuoden 2005 ampumavälikohtauksessa, jossa muutama huono-onninen turisti sai surmansa. Pontoon taas oli aiemmin kelluva yökerho kaupungin läpi virtaavassa Mekong-joessa, mutta se upotettiin niin monta kertaa kilpailun vuoksi, että klubin omistaja päätti uudelleenrakennuttaa yökerhon kuivalle maalle.
Tunnetuimilla yökerhoilla soitetaan länsimaalaista popmusiikkia ja kävikunta koostuu länsimaalaisista turisteista ja expateista, sekä freelancer-prostituoiduista. Suosituilla klubeilla halvat vodkaredbullit virtaavat, eurooppalaiset dj:t pitävät huolen tunnelmasta ja prostituoidut etsivät mahdollista tienestiä illaksi. Tunnelma on silti suhteellisen rauhallinen ja juhlinta jatkuu usein aamukuuteen asti.

Paikalliset yökerhot ovat oma tarinansa ja joihinkin niistä ei länsimaalaisilla ole mitään asiaa. Näillä yökerhoille ominaista on kambodžalaisen ja länsimaalaisen popmusiikin technomainen sekoitus, paikallinen eliitti istumassa kulmassa VIP-pöydässä Chivas Reagal -viskipullojen ja prostituoitujen kanssa. Kunnollisen kambodžalainen yökerhon ulkopuolelle on yleensä parkkeerattu useita Lexus RX -autoja ja kalliita moottoripyöriä, sekä viimeistään ovelle päästyään joutuu täyteen ruumiintarkastukseen. Ovelta löytyy myös kyltit, jotka kieltävät aseiden, kameroiden, kranaattien ja puukkojen tuomisen sisään ja usealla yökerholla on narikka, mihin aseen voi jättää, jos se sattuu jäämään taskuun. Muutama yökerho joutuu turvautumaan myös metallinpaljastimiin ovella, että sisään ei kulkeutuisi aseita asiakkaiden mukana. Ongelmia ilmaantuu, kun ovelle saapuu erittäin vaikutusvaltainen paikallinen nuori seurueineen, taskut täynnä rahaa ja päät täynnä yaa baa (kaakkoisaasialaista meta-amfetamiinia). Yökerhon portsari päättää päästää vaikutusvaltaiset henkilöt sisään ilman ruumiintarkastusta kunnioituksen vuoksi ja seurueen päästessä sisään se tylsistyy ja päättää aloittaa tappelun seuraavan kanssajuhlijan kanssa, jonka naama hieman ärsyttää. Tappelu saattaa eskaloitua nyrkeistä käsiaseisiin (joita ei tarkastettu ovella) ja ilta loppua ammuskeluun. Kambodža kärsii suuresta amfetamiiniongelmasta ja korruptoituneimmat yökerhot tekevät tällä bisnestä ja myyvät amfetamiinia baarissa.

Itse sain kunnian olla osa tätä kaoottista juhlintaa työskennellessäni baarimikkona Phnom Penhissa loppuvuodesta 2013. Villin lännen tunnelma on todella mukaansatempaava ja kuumina tropiikin öinä hyttysten inistessä korvan juuressa tiesi, että mitä vain voi tapahtua seuraavaksi. Vertasin tunnelmaa ajoittain Suomen nakkikioskijonojen tappeluihin aamuneljältä seduloiden sulkiessa ovensa ja kyseessä oli jotain täysin muuta. Skotlantilainen alkoholisti ajaa baarin läpi umpihumalassa moottoripyörällä lemmikki-apina olkapäällään. Kambodžalaiset sotilaspoliisit sohivat AK-47 rynnäkkökivääreitä nigerialaista kokaiinidiileria kohti pizzeriassa. Kathoyet, eli ladyboyt ryöstävät turisteja skootterien selästä sivukaduilla.
Kyllä, mitä vain voi tapahtua seuraavaksi.

Lisää luettavaa

0 Kommenttia

Jaa artikkeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>